Wołowe burito z meksykańską nutą

4.5 (155 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tortilla wypełniona wołowym farszem z czerwoną fasolą, dużą ilością pomidorów i akcentem ostrości papryczki chilli. Do tego chrupiąca kukurydza, aromatyczna kolendra oraz orzeźwiająca limonka i mamy szybkie, proste w wykonaniu i sycące danie pochodzące z kuchni meksykańskiej.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 płatów tortilli

    Farsz:
    560g mielonej wołowiny z łopatki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    1 puszka pomidorów
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    1 pęczek kolendry
    1łyżeczka musztardy Dijon
    2 limonki
    olej
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Wołowe burito z meksykańską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę, pomidory z puszki, odsączoną fasolę i kukurydzę. Całość dokładnie wymieszać, dodać posiekaną kolendre, musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać sok i startą skórkę z limonek. Całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Tortille lekko podgrzać na suchej patelni aby stały się plastyczne. Następnie na każdy płat tortilli wyłożyć część gorącego farszu i zwinąć w rulon.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować