Wódka żurawinowo-waniliowa

4.48 (197 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Średni

Zaczynamy świąteczną rozgrzewkę! Żurawina, wanilia plus % czyli mrozy nam nie straszne!

  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żurawina świeża: 150 gramów
    - cukier biały: 80 gramów
    - woda: 2 łyżki
    - wanilia laska: 1 sztuka
    - wódka czysta: 0.75 litra
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Napoje Wódki

Wódka żurawinowo-waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i przy użyciu czubka noża wydłubujemy ziarenka. Żurawinę myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę, ziarenka i laskę wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce zaczną pękać. Przekładamy do słoja i zalewamy wódką. Żurawinówka nadaje się do picia po 4-5 dniach, ale pełnię smaków zdobywa po około 3 tygodniach. Przed spożyciem płyn należy przecedzić, najlepiej przez papierowy filtr do kawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Wanilia Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować