Włoskie zrazy wołowe w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podziel na kotlety grubości ok. 1 cm i rozbij. Posól i popieprz. Każdy kotlet posyp z jednej strony posiekaną natką pietruszki, oregano i parmezanem. Zawijaj kotlety formując zrazy. Aby zrazy nie rozpadły się w czasie smażenia przekłuj je wykałaczkami.
2.Pomidory w puszce przetrzyj przez sito do garnka. Sos dopraw łyżką oregano i zacznij gotować na wolnym ogniu.
3.Na patelni rozgrzej oliwę i smaż zrazy z obu stron, tak, aby się zrumieniły. Usmażone zrazy przełóż do garnka z sosem pomidorowym. Wykorzystując pozostałą na patelni oliwę usmaż rozgniecione ząbki czosnku (nie przypal czosnku!) i również dodaj do sosu. Całość gotuj jeszcze przez 1,5 godziny lub do momentu, kiedy miękkie i kruche. Pod koniec gotowania sos dopraw solą i pieprzem.
4.Tuż przed końcem gotowania zrazów ugotuj makaron penne al'dente. Następnie nakładaj na talerze gotowy makaron i zrazy, całość polewając sosem. Danie możesz posypać startym parmezanem i ozdobić świeżą bazylią. Smacznego!
Komentarze