Włoskie świąteczne ciasteczka z ricottą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, włoskie, świąteczne ciasteczka z serkiem ricotta.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    1 1/2 szklanki maki pszennej
    60 g miękkiego masła
    1 jajko
    250 g sera ricotta
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    kilka kropel olejku waniliowego
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z polowy cytryny

    Duża łyżka oraz mała łyżeczka lub rękaw cukierniczy

    Lukier:

    cukier puder
    2 łyżki mleka
    sok z polowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Włoskie świąteczne ciasteczka z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12ymcj5 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.
    Piekarnik nagrzać do 180 C.

    W misce zmiksować masło oraz cukier, powinna powstać pulchna masa.
    Do masy dodać jajko, zmiksować, na końcu dodać ser ricotta i olejek, ponownie zmiksować i ubić na pulchną masę.
  • image-2a5aeq2 2. Gdy powstanie pulchna, jednolita masa, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą, Zmiksować całość lub dobrze wymieszać łyżką .
  • image-1agillb 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Łyżeczką nabrać ciasto i przekładać z malej na dużą łyżkę do czasu aż powstanie nam kulka ciasta. Każdą kulkę umieszczamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy 2 - 3 centymetrów.
    Ciasto można rowniez nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać male krążki, jednak wtedy, po upieczeniu, będą miały inny wygląd niż te, tradycyjne włoskie ciasteczka.
  • image-0xae5dt 4. Blaszkę wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika pieczemy przez około 15 minut.
    Spod ciasteczek powinien być rumiany a wierzch jasny, jedynie zrumieniony delikatnie po bokach. Ciasteczka wyciskane rękawem będą miały bardziej zrumieniony wierzch ponieważ maja bardziej fikuśny kształt :)

    Upieczone ciasteczka studzimy na blaszce.

    Cukier puder, sok z cytryny oraz mleko łączymy by powstał lekko lejący się lukier i pokrywamy nim ciasteczka.
  • image-1snba5t 5. Posypujemy kolorowa posypką. Ciasteczka są pyszne, lekko chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, naprawdę warto je upiec , szczególnie, jeśli mamy w domu dzieci :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować