Włoskie spaghetti cake z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Świetna i efektowna propozycja podania klasycznego włoskiego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, pachnącym bazyliowym pesto, delikatnym serem mozzarella oraz krewetkami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600g makaronu spaghetti
    2 jajka
    125g mozzarelli
    100g śmietany 18%
    masło do wysmarowania formy

    Warstwa zielona:
    40g liści świeżej bazylii
    60ml oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    50g orzechów nerkowca
    40g startego parmezanu
    1 łyżka sok z limonki
    sól
    pieprz

    Warstwa biała:
    450g krewetek tygrysich
    125g mozzarelli
    2 łyżki oliwa z oliwek
    sól
    pieprz

    Warstwa czerwona:
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    250g przecieru pomidorowego
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    2 łyżki oliwa z oliwek
    sól
    pieprz

    Wierzch:
    125g mozzarelli
    kilka pomidorków
    listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Spaghetti Ser

Włoskie spaghetti cake z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać jajka, mozzarellę pokrojoną na małe kawałki, śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 równe części do osobnych miseczek.
  • 2. Warstwa zielona:
    Bazylię umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać orzechy nerkowca, parmezan i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do jednej miseczki z makaronem i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Warstwa biała:
    Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć, oprószyć solą, pieprzem i lekko podsmażyć na oliwie, a mozzarellę pokroić na drobne kawałki. Następnie mozzarellę i krewetki (kilka zostawić na dekorację) dodać do drugiej miseczki z makaronem i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Warstwa czerwona:
    Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, tymianek, oregano i gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dodać do trzeciej miseczki z makaronem i dokładnie wymieszać.
  • 5. Formę o średnicy 23cm wysmarować masłem i kolejno układać warstwy: czerwona, biała i zielona. Wyrównać wierzch łyżką, ułożyć plastry mozzarelli i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  • 6. Wierzch spaghetti udekorować pomidorkami koktajlowymi, krewetkami i świeżymi listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Krewetki Mozzarella Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować