Włoskie pierożki

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Chrupiące pierożki z aromatycznym włoskim nadzieniem

  • 45 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    1/2 szklanki ryżu basmati naturalnego
    3 suszone pomidory z oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1 brokuł
    sól, pieprz, bazylia, oregano
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoskie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż, filet pokroić w drobną kostkę, a suszone pomidory drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać pierś, a następnie suszone pomidory, ryż, sól, pieprz, bazylię i oregano. Chwilę wszystko podsmażyć, a następnie odstawić do wystudzenia.
  • Włoskie pierożki 2. Do mąki dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i małymi porcjami ciepłą wodę, cały czas zagniatając, aż powstanie ciasto konsystencji plasteliny (jak do tradycyjnych pierogów). Gotowe ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką, aby się nie przykleiło do blatu lub stolnicy. Z ciasta wyciąć koła o średnicy około 20 cm np. miseczką. Na placki nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi smażymy na głębokim oleju i podawać z gotowanym na parze brokułem. Smacznego!

Porady

Ryż Basmati naturalny jest wyjątkowo smaczny, gorąco go polecam:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować