Włoskie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ryż, filet pokroić w drobną kostkę, a suszone pomidory drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać pierś, a następnie suszone pomidory, ryż, sól, pieprz, bazylię i oregano. Chwilę wszystko podsmażyć, a następnie odstawić do wystudzenia.
2.Do mąki dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i małymi porcjami ciepłą wodę, cały czas zagniatając, aż powstanie ciasto konsystencji plasteliny (jak do tradycyjnych pierogów). Gotowe ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką, aby się nie przykleiło do blatu lub stolnicy. Z ciasta wyciąć koła o średnicy około 20 cm np. miseczką. Na placki nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi smażymy na głębokim oleju i podawać z gotowanym na parze brokułem. Smacznego!
Porady
Ryż Basmati naturalny jest wyjątkowo smaczny, gorąco go polecam:)
Komentarze