Włoskie gnocchi z ziołowo-pomidorowym sosem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Włoskie gnocchi przypominają trochę nasze kluski śląskie. Po dodaniu do nich niezwykle aromatycznego sosu pomidorowo-ziołowego powstaje niesamowite danie. I wcale nie pracochłonne!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    ok. 120 g mąki pszennej - najlepsza mąka do pizzy, typ 00
    1 jajko
    100 g parmezanu
    2 puszki pomidorów pokrojonych
    duża, biała cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy extra virgin
    suszony majeranek
    suszone oregano
    suszona bazylia
    suszone zioła prowansalskie
    suszony tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gnocchi Dania główne

Włoskie gnocchi z ziołowo-pomidorowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, by szybciej się ugotowały i dajemy na palnik, na średni ogień.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy sos: Garnek nastawiamy na średni ogień i wlewamy oliwę. Gdy oliwa będzie ciepła - nie wrząca!- wrzucamy czosnek i podsmażamy. Zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę i smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy pomidory i czekamy aż się sos trochę zagotuje. Przyprawiamy majerankiem, tymiankiem, oregano, bazylią i ziołami. Zostawiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Jeśli ziemniaki się ugotowały możemy kontynuować robienie gnocchi. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Na stolnicę dajemy mąkę, ziemniaki, 50 g parmezanu i wbijamy jajko Całość mieszamy ręcznie!Kiedy wszystkie składniki się połączą oddzielamy ciasto na części i formujemy wałeczki o wysokości ok. 3,4 cm. Wałeczki kroimy na mniejsze części, wielkości ok. 2,3 cm. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką oliwy. Na dużym ogniu gotujemy gnocchi. Jeśli wypłyną to gotujemy je kolejne 2 minuty i będą gotowe.
  • 4. Kluski polewamy sosem i dekorujemy świeżym parmezanem.

Porady

Należy cały czas mieszać kluseczki podczas gotowania, aby nie przywarły do siebie albo garnka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

To może cię zainteresować