WŁOSKIE CIASTO WIELKANOCNE - GOŁĘBICA (COLOMBA)

  • wyświetlono: 2103 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne Włoskie ciasto wielkanocne w kształcie gołębicy. Choć większość osób kupuje gotowy wypiek jest też sporo takich, które co roku robi je samodzielnie. Ja zaliczam się do tych ostatnich ;)

Maria da leccarsi le dita
  • 400min

Składniki

Ilość ciasta na formę o pojemności 750 g

na rozczyn:
10 g drożdży
30 g letniej wody
50 g mąki
1 łyżeczka cukru

na 1-sze ciasto:
200 g mąki
1 średnie jajko
50 g masła
55 g mleka
100 g drobnego cukru
2 g soli
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
laska vanilii


na 2-gie ciasto:
50 g mąki
1 średnie jajko
75 g masła
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie można zastąpić rodzynkami)
40 g rodzynek
sok z 1 pomarańczy
12 g rumu

na bezę migdałową:
2 białka
80 g zmiksowanych na mąkę migdałów
80 g cukru pudru

dodatkowo:
50 g migdałów w calości ze skórką
cukier granulowany (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

WŁOSKIE CIASTO WIELKANOCNE - GOŁĘBICA (COLOMBA)

  • 1. Wykonać rozczyn. W wodzie rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru, dodać mąkę i wyrabiając uformować kulkę. Włożyć do miski, przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz., musi podwoić objętość).
  • 2. Pierwsze ciasto.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, sól, jajko, ziarenka z vanilii, startą skórkę z cytryny i pomarańczy (bez białej części- jest gorzka!). Wymieszać. Teraz wyrabiając ręką lub mikserem planetarnym (hakiem) dodawać stopniowo letnie mleko. Następnie dodawać po kawałeczku masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji. Ciasto włożyć do czystej miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (przez ok. 1,5 godz.)
  • 3. W międzyczasie namoczyć kandyzowaną skórkę pomarańczy i rodzynki w soku pomarańczowym.
  • 4. Drugie ciasto.
    Do wyrośnietego ciasta dodać przesianą mąkę, jajko i rum. Wyrabiać ręką lub hakiem. Gdy składniki się połączą dodawać po kawałeczku masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji.
  • 5. Teraz macie 2 możliwości postępowania.

    I. Jeśli dysponujecie czasem przełożyc ciasto do czystej miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i włożyc do lodówki na ok. 12 godz. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, ogrzać do temperatury pokojoweji dodać
    kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki, a następnie dokładnie połączyć z ciastem.

    II. Jeśli nie dysponujecie czasem należy dodać od razu odciśnietą kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki, a następnie dokładnie połączyć z ciastem.
  • 6. Uformować ciasto i wyłożyć do foremki (u mnie papierowa woskowana, jeśli użyjecie innej formy należy wyścilić ją papierem do pieczenia).Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 7. Przygotować bezę migdałową.
    Ubić białka, dodawać stopniowo cukier puder i mąkę migdałową. Beza powinna mieć dość gęstą konsystencję, taką, żeby w trakcie smarowania nie spływała zbytnio z ciasta.
  • 8. Wyrośnięte ciasto posmarować bezą. Poukładać migdały i posypać granulowanym cukrem.
  • 9. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 50 min., następnie przykryjcie wierzch folia aluminiową i pieczcie przez kolejne 10 min.. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z ulubionymi powidłami!
    Buon Appetito!

Porady

Miejscem o idealnej temperaturze do wyrastania drożdzowego ciasta jest wyłączony piekarnik z zapalonym światłe.


Jeśli nie macie mozliwości zakupu formy w kształcie gołębicy, ciasto mozna przygotować w okrągłej lub podłóżnej babkowej foremce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiataWielkanocciasto drożdżowekuchnia włoskaciasto z migdałamicolombawłoskie tradycjewielkanoc we włoszechciasto włoskieciasto brioche

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto pleśniak

Dodane przez: Bożena1960

Ciasto pleśniak z kakao i orzechami włoskimi

Polecam pyszne ciasto pod nazwą...

Ciasto wielkanocne-Pisklę

Dodane przez: EWASALNO

Ciasto wielkanocne - Pisklę

Ciasto zrobiłam dla mojej wnuczki.

ciasto włoskie - Sbriciolata

Dodane przez: Minia05

Ciasto włoskie - Sbriciolata - ciasto z kruszonki

Przepyszne ciasto, bardzo łatwe....

wielkanocne ciasto pełne jajek

Dodane przez: rfima

wielkanocne ciasto pełne jajek

łatwe w przygotowaniu, nie tylko...

Ciasto wegańskie

Dodane przez: anita176

Wegańskie wielkanocne ciasto marchewkowe

Smaczna propozycja dla wegan

Ciasto z cukinią i orzechami włoskimi

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Ciasto z cukinią i orzechami włoskimi

Słodki placek z warzywami. Tym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE