włoskie ciasteczka migdałowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

pyszne kruche ciasteczka i chrupiące migdały - idealny poczęstunek dla niespodziewanych gości

  • 50 min

Składniki:

  • 30 dkg pełnoziarnistej mąki pszennej
    15 dkg cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    5 kropli aromatu migdałowego
    5 dkg masła
    2 jajka (rozmiar M)
    60 ml mleka
    10 dkg całych migdałów (nieobranych)
    szczypta soli

Włoskie ciasteczka migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • po upieczeniu 1. Do miski wsypać mąkę z proszkiem ,dodać cukier, sól, aromat i pokrojone masło. Rozrobić palcami. Następnie wlać do tego mleko z rozbełtanymi jajkami, dodać migdały. Wyrobić ciasto. Posypać stolnicę mąką. Formować z ciasta wałeczki o śr. ok. 2-2,5 cm. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 25 min. w temp. 200 stopni. Wyjąć i gorące pokroić ukośnie bardzo ostrym nożem na kawałki szerokości ok. 1-1,2 cm. Pokrojone kawałki ponownie ułożyć na blasze pokrojoną stroną do góry. Piec jeszcze ok. 7-10 minut do lekkiego zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy