Włoskie ciasteczka migdałowe

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Inspiracją były cantuccini kupione w Toskanii. Ciastka najlepiej smakują maczane w kawie.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 50-60 dag cukru
    ● 60 dag migdałów
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 6 jajek
    ● 2 łyżeczki cukru waniliowego
    ● 3/4 łyżeczki soli
    ● masło do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Włoskie ciasteczka migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały sparzamy, obieramy.
    Podsmażamy 5 minut na
    patelni lub w piekarniku.
  • 2. Żółtka ubijamy z cukrami
    mikserem. Białka ubijamy na
    pianę, mieszamy z żółtkami.
  • 3. Mąkę przesiewamy, mieszamy
    z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masę
    jajeczną. Wyrabiamy. Jeśli
    ciasto jest za gęste, dodajemy
    ok. 2-3 łyżek wody.
  • 4. Migdały przekrawamy na
    pół, mieszamy z ciastem.
    Formujemy wałeczki o długości
    5 cm i grubości 2-3 cm
    (z tej porcji wychodzi ich 8).
    Wałeczki wykładamy na blachę
    posmarowaną masłem
    (możemy ją wyłożyć papierem
    do pieczenia).
  • 5. Piekarnik rozgrzewamy do
    temp. 180 °C. Ciastka pieczemy
    ok. 20 minut. Wyjmujemy
    i ostrym nożem kroimy
    na ok. 1-cm grubości kromeczki.
    Temperaturę zmniejszamy
    do 150 °C. Blachę
    ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Ostudzone
    ciastka przechowujemy
    w szczelnie zamkniętych
    pojemnikach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować