te cudeńka przygotował mój znajomy na niedzielną kolację ;)
Składniki:
1 długa bagietka
2 puszki pomidorów z puszki
kulka mozzarelli
parmezan
około 40 krewetek tygrysich(te na zdjeciu tez są niby tygrysie.tak producent napisał na opakowaniu:P)
masło
oliwa
5 ząbków czosku,bazylia,oregano,sól,pieprz,łyżeczka cukru, listki świeżej bazylii
Włoskie bruschetty joja :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pomidory z puszki wylewamy na patelnie z odrobiną rozgrzanej oliwy. chwilę podsmażamy , doprawiamy bazylia,oregano,cukrem,solą,pieprzem i 3 zabkami czosnku .
2.na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i 2 łyzki masła. wyciskamy do tego 2 ząbki czosnku,mieszamy i od razu wrzucamy krewetki . smązymy około 10 minut (aż krewetki się zetną , ale nie stwardnieją). doprawiamy solą i pieprzem.
3.bagietkę kroimy w ukośne plastry i grilujemy w piekariku przez około 5-7 minut(tak aby stały się chrupiace) , mozzarellę kroimy w plastry . na połowę bagietek nakładamy po plasterku mozzarelli , łyżce sosu pomidorowego , listku bazylii i 2 krewetki. na druga połowę nakładamy po łyzce sosu pomidorowego , trzemy odrobine parmezanu i nakładamy 2 krewetki.
4.bruschetty można skropic oliwą , ale jest to opcjonalne.
Komentarze