Włoski krem z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gęsty,pożywny i sycą krem rodem z Włoch

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Opakowanie suchej ciecierzycy ( namoczonej przez noc) ok 400 g
    2 puszki pomidorów
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól,pieprz
    30 ml naparu z rozmarynu
    makaron
    szklanka bulionu warzywnego

Włoski krem z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości.Odcedzamy i odkładamy 1/4 cieciorki do osobnej miseczki.
    W osobnym garnuszku na oliwie szklimy czosnek i cebulkę.Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i pomidory z puszki i szklankę bulionu. Gotujemy na małym ogniu i wlewamy napar z rozmarynu suszonego ( do szklanki wsypujemy łyżkę rozmarynu i zalewamy wrzątkiem,czekamy aż się zaparzy,odcedzamy na sitku). Całość miksujemy na krem i dodajemy resztę ciecierzycy.
    Doprawiamy do smaku i podajemy z ulubionym makaronem!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy