"GNIAZDO WIELKANOCNE" WŁOSKI CHLEB WIELKANOCNY

  • wyświetlono: 372 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny chleb wielkanocny w formie gniazda z jajkiem, który jest symbolem życia. Przygotowuje się go głównie na południu Włoch . Pięknie prezentuje się na świątecznym stole, ale też wyśmmienicie smakuje. Bardzo długo zachowuje świeżość.

Maria da leccarsi le dita
  • 250min

Składniki

500 g mąki
50 g smalcu
3 jajka
25 g świeżych drożdży
¼ szki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
5 g soli
szczypta pieprzu (opcjonalnie) 
 
dodatkowo:
1 jajko do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

"GNIAZDO WIELKANOCNE" WŁOSKI CHLEB WIELKANOCNY

  • 1. Wykonać zaczyn. W ¼ szklance ciepłej wody rozmieszać drożdże z cukrem i łyżką mąki Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Do mąki z mąka dodać sól, rozczyn, jajka i smalec (w temp.pokojowej). Wyrabiać przez ok. 10-15 minut.Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. 
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę. 
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat lekko obsypany mąką. Odłożyć troszkę ciasta (będzie potrzebne do przymocowania jajka). Pozostałe ciasto delikatnie wyrobić i uformować okrągły bochenek.
  • 4. Dużą blaszkę (najlepiej kwadratową, oryginalną z pieca) posmarować olejem lub wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć na niej uformowany wcześniej chlebek, zrobić wgłebienie na środku (można wsadzić szklankę) i pozostawić do wyrastania na ok. 2 godziny. Ciasto musi przynajmniej podwoić swoją objętość (w piecu już mało rośnie).
  • WŁOSKI CHLEB WIELKANOCNY - GNIAZDO WIELKANOCNE
5. Do wyrośniętego ciasta w środkowe wgłebienie włożyć jajko (dobrze umyte, surowe). Przymocować je do chleba za pomocą wałeczków (z odłożonego wcześniej ciasta) tworząć na jajku krzyżyk.5
  • 6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 1 godz.
    Buon appetito!!!

Porady

Z tej porcji można wykonać dwa 2 mniejsze chlebki, w tym przypadku potrzebne wam będą dodatkowo dwa surowe jajka nie jedno.


Po paru dniach gdy chleb nie jest juz świeży Włosi moczą go w odrobinie wody, a następnie obkładają sałatka z pomidorów, bazylii i oliwy. Pycha!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiataJajkaWielkanockuchnia włoskachleb wielkanocnytradycje włoskiewielkanoc we włoszechchleb z jajkiemgniazdo wielkanocne
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1d86p7v

Dodane przez: grzewkins

Baranek wielkanocny

Sympatyczna dekoracja wielkanocnego...

wieniec wielkanocny

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Wielkanocny wieniec

Fantazyjnie splecione ciasto drożdżowe...

chlebek

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

Chlebek wielkanocny

Przepis na ten chlebek jest w naszej...

Wielkanocne chlebki do święconki

Dodane przez: bogusia82

Wielkanocne chlebki do święconki

W każdym wielkanocnym koszyczku...

Koszyczek Wielkanocny

Dodane przez: JoannaG

Koszyczek wielkanocny

Zbliża się Wielkanoc, a wiec i...

Wielkanocny baranek drożdżowy

Dodane przez: Jaga85

Wielkanocny baranek drożdżowy

Odrywane bułeczki z ciasta drożdżowego...