Włoski chleb ciabatta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć połowę drożdży, 150 ml letniej wody, letnie mleko i miód. Całość wymieszać. Dodać 15 dag mąki. Powstanie rzadki zaczyn. Przykryć go ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Pozostałe drożdże wymieszać w 250 ml wody i dolać wraz z oliwą do zaczynu. Całość wymieszać. Dosypać mąkę, sól in wyrabiać drewniana łyżką przez co najmniej 5 min. Ciasto powinno być elastyczne, choć luźne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Wyrośnięte ciasto uformować w bochenek, spłaszczyć na wierzchu i posypać mąką. Przełożyć na blaszkę i pozostawić na 20 min. do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika blachę rozgrzanego do temp. 220 stopni C. i piec ok. 30 min.
Komentarze