Pyszna zupa Laury Vitale, którą odrobinkę zmodyfikowałam. Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/italian-potato-soup/
40 min
Składniki:
na zupę:
porcja rosołowa,
około 5 dużych ziemniaków,
1-2 marchewki,
kawałek selera korzeniowego lub 2 gałązki selera naciowego,
cebula,
1/3 lub 1/2 szklanki passaty (do smaku; można użyć zwykłego przecieru pomidorowego),
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, świeża bazylia lub ulubione suszone zioła,
opcjonalnie parmezan do posypania i drobny makaron
Włoska zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcję rosołową zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odlać szumowiny i ponownie zalać wodą (około 5-6 szklanek). Postawić na mały gaz, wrzucić liść laurowy i ziele; gotować, co jakiś czas zbierając powstałą pianę. W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę i przesmażyć do zrumienienia, wrzucić do gotującego się wywaru i gotować razem jeszcze około 40 minut do miękkości warzyw. Dodać passatę, doprawić i wymieszać. Zupę można podawać z drobnym makaronem i startym parmezanem.
Komentarze