włoska zupa ziemniaczana

5 (195 ocen)

  • 40 min

Pyszna zupa Laury Vitale, którą odrobinkę zmodyfikowałam. Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/italian-potato-soup/

  • 40 min

Składniki:

  • na zupę:
    porcja rosołowa,
    około 5 dużych ziemniaków,
    1-2 marchewki,
    kawałek selera korzeniowego lub 2 gałązki selera naciowego,
    cebula,
    1/3 lub 1/2 szklanki passaty (do smaku; można użyć zwykłego przecieru pomidorowego),
    sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, świeża bazylia lub ulubione suszone zioła,
    opcjonalnie parmezan do posypania i drobny makaron
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Passata

Włoska zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odlać szumowiny i ponownie zalać wodą (około 5-6 szklanek). Postawić na mały gaz, wrzucić liść laurowy i ziele; gotować, co jakiś czas zbierając powstałą pianę. W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę i przesmażyć do zrumienienia, wrzucić do gotującego się wywaru i gotować razem jeszcze około 40 minut do miękkości warzyw. Dodać passatę, doprawić i wymieszać. Zupę można podawać z drobnym makaronem i startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pomidor Seler Włoszczyzna Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować