Włoska zupa z cykorii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mój mąż uwielbia zupy, ja natomiast za nimi nie przepadam. Zupa z cykorii jest wyjątkiem. Łatwo się ją przygotowuje i ma wyjątkowo oryginalny smak. Bardzo ją lubię.

Składniki:

  • ● 45 dag cykorii
    ● 4 łyżki masła
    ● cebula
    ● 10 dag ryżu arborio lub carnaroli
    ● litr bulionu z kury
    ● świeżo starta gałka muszkatołowa
    ● 2-4 łyżki startego parmezanu
    ● sól
    ● pieprz

Włoska zupa z cykorii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoska zupa z cykorii 1. Cykorie oczyszczamy, usuwając uszkodzone liście zewnętrzne. Odcinamy dolną część. Liście myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Składamy razem kilka liści i ciasno zwijamy. Kroimy w 1-cm paski i odkładamy. Tak samo kroimy pozostałe liście.
  • 2. Masło roztapiamy na średnim ogniu w dużym garnku o grubym dnie. Wkładamy pokrojoną cebulę i smażymy ok. 4 minut, aż zacznie się rumienić.
    Dodajemy cykorię i, często mieszając, smażymy ok. 2 minut, aż liście zwiędną.
  • 3. Wlewamy połowę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 25-35 minut na małym ogniu, aż liście zmiękną. Wlewamy resztę
    bulionu i zagotowujemy.
  • 4. Wsypujemy ryż i, od czasu do czasu mieszając, gotujemy 15-20 minut pod częściowym przykryciem, aż ryż będzie prawie miękki, ale jędrny.
  • 5. Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy i posypujemy parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Komentarze

Podobne przepisy