Włoska zupa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Wielu z nas lubi pomidorówkę, włoską zupę pomidorową pokocha każdy.

  • 35 min

Składniki:

  • - 1 kg dojrzałych pomidorów

    - 1 cebula

    - 1 większa czerwona papryka

    - 2 l bulionu drobiowego

    - 2 ugotowane marchewki i mały seler z wywaru

    - kilka ząbków czosnku

    - ser feta

    - oliwki zielone osączone z zalewy

    - 1-2 łyżki posiekanego koperku

    - makaron muszelki

    - sól, biały pieprz, papryka czerwona mielona, bazylia, oregano, maggi

    - koncentrat pomidorowy

    - oliwa z oliwek

Włoska zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, zrumienić. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, smażyć jeszcze przez około 5 minut, często mieszając. Po tym czasie wszystko przełożyć do bulionu i gotować przez około 20 minut.
  • 2. Po tym czasie zupę zmiksować z marchewka i selerem doprawić do smaku, dodać koncentrat pomidorowy. Zupę podawać z makaronem, pokrojoną w kostkę fetą i oliwkami pokrojonymi w plasterki oraz posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy