Włoska zupa kurkowa

  • wyświetlono: 111 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zupa grzybowa w polskiej kuchni jest silnie zakorzeniona. Czasami warto odmienić tradycyjne dania.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500 g kurek
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
1 litr bulionu grzybowego
100 g suszonych pomidorów
200 ml słodkiej śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Włoska zupa kurkowa

  • Włoska zupa kurkowa1. Marchewki, pietruszki i seler obrałem, stałem na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę i czosnek obrałem i posiekałem.
    Wszystko wrzuciłem na rozgrzaną oliwę i smażyłem około 10 min.
    Kurki oczyściłem, większe pokroiłem na mniejsze kawałki, dodałem do warzy i smażyłem jeszcze 5 min. Całość zalałem gorącym bulionem, dodałem pokrojone w paski pomidory i gotowałem 30 min. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.
    Śmietanę wymieszałem z chochelką wywaru, dodałem do całości. Wymieszałem. Podałem z posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybykurkiZupa z kuek

Komentarze

Podobne przepisy

kurkowa

Dodane przez: Kasja1986

Zupa kurkowa z szafranem

Klasyczna zupa kurkowa, której...

Kurkowa zupa krem

Dodane przez: Jaga85

Kurkowa zupa krem

Szybki krem z kurek-to moja propozycja...

Zupa kurkowo-koperkowa

Dodane przez: Kasiella

Zupa kurkowo-koperkowa

Wyśmienita w smaku zupa kurkowo-koperkowa...

Kurkowa zupa podwędzana

Dodane przez: mysza75

Kurkowa zupa podwędzana

Zupa w której się zakochałam. Z...

image-1bb9x1i

Dodane przez: elapolo

Włoska zupa minestrone

Najfajniejsze w tej zupie jest...

Zupa kurkowa z klopsikami

Dodane przez: Paulina Nosek

Zupa kurkowa z klopsikami

Mąż brał jedną dokładkę po drugiej....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE