Z niespodzianką

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Smakowite, pyszne i aromatyczne danie z niespodzianką w środku! Przywołuje smaki i zapachy słonecznej Italii i wspaniale prezentuje sie na stole!Zaskocz swoich gości!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    1 cebula pokrojona
    1 papryka czerwona oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę
    2 rozgniecione ząbki czosnku
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    3 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    100 g krótkiego trójkolorowego makaronu np. kolanka, rurki
    1 łyżka oliwy z oliwek
    150 g żółtego sera
    liście laurowe
    150 g przcienkich plastrów boczku
    łyżka masła

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoska zapiekanka z niespodzianką 1. 1)Cebulę, paprykę i czosnek podsmażyć krótko na łyżce oliwy.
    2)Mięso wyrabiać łyżką na zwartą masę, wymieszać z podsmażoną cebulką, papryką i czosnkiem, dodać 3 łyżki bułki tartej, pieprz cayenne oraz natkę pietruszki.Doprawić solą oraz pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    3)Ugotować makaron al dente
    4)Natłuścić małą prostokątną formę i wyłożyć spód liśćmi laurowymi, plastry boczku ułożyć w poprzek na dnie i bokach formy.
    Połowę mielonego mięsa wyłozyć do formy i wygładzić, położyć plastry żółtego sera, na to układamy makaron, na makaron znowu plastry żółtego sera i na koniec resztę mięsa. Wygładzamy i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 1 h.
    Po upieczeniu wyjąć z formy.Kroić w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować