Włoska tarta z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Delikatny, aromatyczny obiadek.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • bakłażan 1
    sól 2 łyżki
    oliwa 4 łyżki
    czosnek 1 ząbek
    papryka żółta duża 1
    sos pomidorowy 300 ml
    pomidory 1
    bazylia 1 łyżeczka + 1-2 łyżki oliwy + 1 ząbek czosnku
    mozzarella 1 kulka
    CIASTO: mąka pszenna 25 dag
    sól ziołowa 1 szczypta
    masło 125 g
    koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    mleko 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Włoska tarta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory w marynacie czosnkowo-bazyliowej. 1. Pomidory umyć, pokroić w 16, pozbawić gniazd nasiennych. Posypać bazylią i rozgniecionym czosnkiem, zalać oliwą, odstawić.
  • Przygotowanie ciasta na tartą. 2. Przygotować ciasto: mąkę i sól ziołową zagnieść z masłem do uzyskania grudkowej konsystencji. Koncentrat wymieszać z mlekiem, dodać do mąki i zagnieść na jednolitą, gładką masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i ułożyć na spodzie formy o średnicy 28 cm. Kilkakrotnie nakłuć widelcem. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Smażenie bakłażana z papryką i czosnkiem. 3. W tym czasie pokroić bakłażana w plastry, umieścić na sicie, posypać solą i odstawić na pół godziny.
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut, do zrumienienia.
    Plastry bakłażana spłukać i dokładnie osuszyć. Czosnek rozgnieść, podsmażyć na rozgrzanych 3 łyżkach oliwy przez ok. 5 minut z bakłażanem i papryką, oczyszczoną z pestek, pokrojoną w plastry. Osączyć warzywa na ręczniku papierowym.
  • Ułożenie warzyw i sera na cieście. 4. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, przykryć warzywami. Na wierzchu ułożyć plastry odsączonej mozzarelli i pomidory z zalewy. Pokropić resztą oliwy i zapiekać 5 minut w piekarniku, w 230 stopniach, aż ser zacznie się topić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować