Pyszne, bardzo kruche ciasto z dodatkiem mąki razowej. Nasza polska szarlotka pachnąca cynamonem z dodatkiem kremowego słodkiej persymony.
1 godz. 30 min
Składniki:
350 g mąki
70 g mąki razowej
150 g cukru
180 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
5 dużych jabłek
70 g cukru trzcinowego lub normalnego
płaska łyżka masła
cynamon (ilość wg uznania)
1 mały dojrzały owoc kaki (persymona) lub ok.3 łyżki marmolady np. morelowej
Włoska szarlotka z jabłkami i persymoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj mąkę razową, cukier, jajko, kawałeczki zimnego masła, szczyptę soli, starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i posiekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie kruszonka.Wstaw do lodówki i pozostaw do schłodzenia.
2.Kaki obierz ze skórki i zmiksuj blenderem.
3.Jabłka obierz ze skórki , pokrój na kosteczkę. Na patelni rozpuść trochę masła, dodaj jabłka, sok z połowy cytryny i cukier. Smaż na patelni (bez przykrycia przez ok. 10 min., aż jabłka będą miękkie i sok odparuje. Na koniec dodaj cynamon i zmiksowane kaki. Wymieszaj i przestudź.
4.Blaszkę o średnicy Ø 26-28 cm wyściel papierem do pieczenia. Wyjmij 2/3 schłodzonego ciasta i rozkruszając dłońmi wyłóż dno blaszki. Dociśnij delikatnie ciasto dookoła brzegów( w ten sposób nie rozkuszy się podczas wyciagania z foremki) i do dna. Na tak przygotowany spód rozłóż przestudzone jabłka.
5.Posyp pozostałym schłodzonym ciastem
6..Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40-45 min.
BUON APPETITO!
Porady
Mąkę razową można zastąpić zmiksowanymi na mąkę migdałami (o tej samej wadze).
Komentarze