WŁOSKA SZARLOTKA z JABŁKAMI i PERSYMONĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, bardzo kruche ciasto z dodatkiem mąki razowej. Nasza polska szarlotka pachnąca cynamonem z dodatkiem kremowego słodkiej persymony.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 350 g mąki
    70 g mąki razowej
    150 g cukru
    180 g masła
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka z 1 cytryny
    szczypta soli


    5 dużych jabłek 
    70 g cukru trzcinowego lub normalnego
    płaska łyżka masła
    cynamon (ilość wg uznania)
    1 mały dojrzały owoc kaki (persymona) lub ok.3 łyżki marmolady np. morelowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Włoska szarlotka z jabłkami i persymoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WLOSKA SZARLOTKA 1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj mąkę razową, cukier, jajko, kawałeczki zimnego masła, szczyptę soli, starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i posiekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie kruszonka.Wstaw do lodówki i pozostaw do schłodzenia.
  • 2. Kaki obierz ze skórki i zmiksuj blenderem.
  • WŁOSKA SZARLOTKA z JABŁKAMI i PERSYMONĄ 3. Jabłka obierz ze skórki , pokrój na kosteczkę. Na patelni rozpuść trochę masła, dodaj jabłka, sok z połowy cytryny i cukier. Smaż na patelni (bez przykrycia przez ok. 10 min., aż jabłka będą miękkie i sok odparuje. Na koniec dodaj cynamon i zmiksowane kaki. Wymieszaj i przestudź.
  • WŁOSKA SZARLOTKA z JABŁKAMI i PERSYMONĄ
4. Blaszkę o średnicy Ø 26-28 cm wyściel papierem do pieczenia. Wyjmij 2/3 schłodzonego ciasta i rozkruszając dłońmi wyłóż dno blaszki. Dociśnij delikatnie ciasto dookoła brzegów( w ten sposób nie rozkuszy się podczas wyciagania z foremki) i do dna. Na tak przygotowany spód rozłóż przestudzone jabłka.
  • WŁOSKA SZARLOTKA z JABŁKAMI i PERSYMONĄ
5. Posyp pozostałym schłodzonym ciastem
  • 6. .Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40-45 min.
    BUON APPETITO!

Porady

Mąkę razową można zastąpić zmiksowanymi na mąkę migdałami (o tej samej wadze).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować