Włoska sałatka z grzankami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Grzanki dodaję do sałatki tuż przed podaniem, aby były chrupiące.

Składniki:

  • ● 2 pszenne bułki (najlepiej ciabaty)
    ● 10 łyżek oliwy
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 2 pomidory
    ● pieprz
    ● mały ogórek
    ● czerwona cebula
    ● 1/2 op. sera feta
    ● mały słoik zielonych oliwek bez pestek

Włoska sałatka z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoska sałatka z grzankami 1. Czosnek obieramy, przeciskamy
    przez praskę i mieszamy
    z 8 łyżkami oliwy. Odstawiamy
    na 15 minut.
  • 2. Bułki przekrawamy
    na pół i nasączamy
    oliwą z czosnkiem.
    Kroimy w 2-cm kostkę.
    Wysypujemy na
    blachę. Następnie
    pieczemy 15 minut
    w temperaturze ok.
    180 °C. Gdy się
    już lekko zrumienią,
    wyjmujemy.
  • 3. Pomidory i ogórka myjemy,
    osuszamy i kroimy z fetą
    w kostkę. Cebulę obieramy
    i kroimy w kostkę. Oliwki ewentualnie
    kroimy na pół. Składniki
    mieszamy z resztą oliwy.
    Oprószamy pieprzem. Dodajemy
    grzanki i mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy