Włoska piada z kurczakiem na ciepło

4.5 (163 ocen)

Danie rodem z Włoch. Tradycyjnie serwowana na zimno, ja podałam ją na ciepło. W smaku delikatna i puszysta z gorącym kurczakiem z warzywami.

Składniki:

  • Piada:
    250 g mąki pszennej
    100 ml wody
    0,5 łyżeczki soli
    40 ml oleju

    Farsz:
    500 g kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    1 czerwona cebula
    250 g warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex
    2 łyżki keczupu
    Sól
    Pieprz
    Liść lubczyku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoska piada z kurczakiem na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę. Olej podgrzewamy w mikrofali (musi być delikatnie ciepły). Wodę solimy. Wszystko przelewamy do mąki i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy koła o średnicy 25 cm. Pieczemy je na rozgrzanej patelni (bez oleju), każdą stronę około 25 sekund. Powinny pojawić się brązowe pęcherzyki.
    Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Do garnka z rozgrzaną odrobiną oleju wrzucamy cebulę, kurczaka i mieszankę warzyw. Mieszamy. Dodajemy keczup i przyprawiamy. Dusimy do miękkości. W razie potrzemy możemy podlać wodą.
    Farszem napełniamy przygotowana piadę.
    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować