Włoska caprese z orzeszkami ziemnymi

0 (0 ocen)

  • 10 min

Trochę odmieniona włoska caprese. Do przepisu podstawowego na tę popularną sałatkę dodałam trochę uprażonych orzeszków, dzięki temu sałatka nabrała oryginalnego smaku.

  • 10 min

Składniki:

  • duży czerwony pomidor
    kulka mozzarelli
    garść orzeszków ziemnych solonych
    szczypiorek
    bazylia

    5 łyżek oliwy z oliwek
    2 małe szalotki
    2 łyżki liści bazylii
    3 łyżki białego wina
    łyżka octu z białego wina
    sól i biały pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Włoska caprese z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora i ser kroimy w plasterki. Układamy naprzemiennie na talerzu. Orzechy prażymy na suchej patelni.
  • 2. Robimy sos: WŁOSKI SOS SAŁATKOWY: szalotki obieramy i ścieramy na tarce. Bazylię drobno siekamy. Białe wino i ocet z białego wina mieszamy z solą i białym pieprzem. Ubijamy trzepaczką z oliwą do smaku możemy doprawić miodem lub cukrem.
  • 3. Sosem polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy wszystko uprażonymi orzechami.

Porady

Sałatka świetnie smakuje z pieczywem czosnkowym. Taką wersję caprese można również podać na bukiecie sałat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować