Witaminowa surówka z białej rzodkwi z sosem czosnkowym

4.99 (143 ocen)

  • 25 min

Smaczna, zdrowa, obiadowa surówka do dań z ryb i drobiu. Szybka w wykonaniu.

  • 25 min

Składniki:

  • 400 g białej rzodkwi
    150 g obranej marchewki
    100 g gruszki
    zielony szczypior

    Sos czosnkowy:
    2 łyżki czubate delikatnego majonezu
    2 łyżki czubate kwaśnej śmietany 18 %
    2- 3 ząbki czosnku
    sól, biały pieprz, cukier- do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (143 ocen)

Zobacz również:

Surówki Sos czosnkowy

Witaminowa surówka z białej rzodkwi z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biała rzodkiew 1. Rzodkiew myjemy.
  • starta rzodkiew 2. Obieramy ją ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • aromatyczne gruszki 3. Tak samo obieramy i ścieramy marchew i gruszkę.
  • starte: rzodkiew, marchew, gruszka 4. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Doprawiamy delikatnie do smaku.
  • surówka z rzodkwi z sosem czosnkowym 5. Ukręcamy sos czosnkowy. Łączymy śmietanę, majonez. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy całość do smaku.
  • surówka z rzodkwi, marchewki i gruszki 6. Sosem polewamy surówkę. Posypujemy szczypiorkiem.
    Przed podaniem krótko schładzamy.
  • surówka z białej rzodkwi z marchewką i gruszką 7. Smacznego :)

Porady

Zamiast gruszki możemy dodać jabłko. Sos czosnkowy można zastąpić tylko śmietaną lub jogurtem naturalnym. Surówka pysznie smakuje podana do obiadu z białym mięsem, rybą. Można ją jeść do wędliny z pieczywem. Rzodkiew, to bardzo zdrowe i smaczne warzywo. Ma mało kalorii, korzystnie wpływa na skórę, włosy, paznokcie. Działa p/ bakteryjnie i p/zapalnie. To bomba witaminowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować