Ciasto wiśniowy smakołyk

0 (0 ocen)

Uwielbiam to ciasto bo bardzo ładnie wyglądam a jeszcze lepiej smakuje

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    galaretka truskawkowa
    galaretka agrestowa
    galaretka brzoskwiniowa

    oraz:
    2 słoiki drylowanych wiśni
    2 galaretki wiśniowe








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto wiśniowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. W między czasie galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wody. Wlewamy na talerz i zostawiamy aby całkowicie stężał natomiast wiśnie osączamy na sitku z nadmiaru soku.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na lekko sztywną pianę pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Dokładnie miksujemy. Galaretki wyjmujemy z talerza i kroimy w kostkę. Pokrojoną galaretkę dodajemy do masy śmietanowej, delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Następnie wykładamy osączone wiśnie i zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Wiśnie Owoce Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować