Wiśniowy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, i
żółtka, następnie wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wyłożyć na wysmarowaną blachę i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Margarynę połączyć z masą kajmakową. Gdy otrzymamy gładką masę, należy przełożyć nią przekrojone na pół ciasto, zostawiając trochę na wierzch placka.
Przyrządzamy polewę. Składniki umieszczamy w miseczce nad garnuszkiem , roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie odstawiamy i czekamy aż polewa zgęstnieje.
Lekko ciepłą polewą polewamy wiśnie.
Porady
Jeżeli ktoś preferuje bardziej słodkie ciasta można zastąpić w polewie gorzką na mleczną czekoladę.
Komentarze