Wiśniowy jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciacho na niedzielę i nie tylko. Miał powstać jabłecznik tradycyjny , ale z braku żelatyny powstał wiśniowy i to był strzał w dziesiątkę

  • 3 godz.

Składniki:


  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szklanka cukier kryształ
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    Mus jabłkowy:
    1,5 kg jabłek antonówek
    1 szklanka wody
    1 łyżka żelatyny
    1 łyżka galaretki wiśniowej
    2 łyżki cukru pudru
    Krem:
    500 ml śmietany kremówki
    3/4 galaretki wiśniowej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Dekoracja:
    1 opakowanie wiśni kandyzowanych
    2 kostki czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Torty Desery

Wiśniowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: Jaja wbijam do miski , dodaję cukier i ubijam mikserem mikserem na puszysta masę. Mąkę przesiewam przez sito i dodaję do jajek ubitych, delikatnie mieszam Nie dodaję proszku. formę smaruję masłem, wykorzystałam okrągła o średnicy 25 cm. ciasto przelewam do niej, piekę w temp 170 stopni 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt w formie, rzucam z wysokości 1 metra. Mus: Jabłka obieram ze skórek, wydrążam ogryzki, kroję na kawałki, dodaję sok z cytryny żeby nie ściemniały i wkładam do garnka. Wlewam wodę. Smażę tak długo aż będą miękkie i rozpadną się. Dodaję cukier i studzę. Żelatynę i galaretkę zalewam odrobiną wody zimnej, następnie dodaję 1/3 szklanki wody gorącej i rozpuszczam. Dodaje do jabłek. Mus wstawiam do lodówki, i czekam aż zacznie gęstnieć. Biszkopt kroje na pół, przekładam musem jabłkowym. Wkładam do lodówki aż się zetnie całkiem i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Krem: Schłodzoną śmietanę, ubijam na najwyższych obrotach, dodaję 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Galaretę rozpuszczam 1 1/2 szklanki gorącej wody. Studzę i dodaję do ubitej śmietany. Wylewam krem na biszkopt. Wstawiam na noc do lodówki. Przed podaniem układam wiśnie kandyzowane, i posypuje startą czekoladą.
  • Wiśniowy jabłecznik 2. Dobrze jest obłożyć formę papierem do pieczenia boki, jak będziemy upieczone blaty biszkopta przekładać musem i kremem. Przed podaniem zrywam papier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować