Wiśniowo kawowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z połową cukru i kawą.
Białka ubić z solą, dodając resztę cukru.
Do sztywnej piany wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (22cm ) i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zimny biszkopt nasączyć i wyłożyć połowę wiśni.
2.Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody.
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody na pięć minut i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić z cukrem, dodać kawę, żelatynę i wymieszać.
3.Wyłożyć masę śmietanową na wiśnie, resztę wiśni rozsypać po wierzchu i zostawić do stężenia.
4.Czekoladę połamać, włożyć do miseczki.
Śmietanę zagotować z chili, wlać do czekolady i wymieszać do połączenia
5.Przestudzoną polewę wymieszać i polać ciasto.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Porady
Do krojenia potrzebny bardzo ostry nóż ogrzany w ciepłej wodzie
Komentarze