Wiśniówka

  • wyświetlono: 518 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Najlepsza wiśniówka mojej mamy.

  • 30min

Składniki

1kg wiśni czarnych, dojrzałych,
4 szkl spirytusu,
2 i 1/2 szkl cukru.

Sposób przygotowania przepisu:

Wiśniówka

  • 1. Bardzo dojrzałe wiśnie, umyć, osuszyć, wydrylować, włożyć do dużego słoja lub butli, zalać spirytusem, dodać kilka pestek. Naczynie zamknąć i pozostawić w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej cztery tygodnie. Następnie zlać nalewkę, pozostawić wiśnie. Wiśnie przesypać cukrem, zamknąć i pozostawić w tych samych warunkach na trzy tygodnie, po czym zlać starannie płyn z wiśni i połączyć z wcześniej zlaną nalewką, wymieszać.

Porady

Wiśniówka im dłużej przechowywana, tym jest lepsza. Jeśli jest zbyt mocna można dodać dla załagodzenia smaku przegotowaną zimną wodę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwil

Komentarze

Podobne przepisy

Detoks dla puszystych

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Napój z cytryny, limonki, ogórka, mięty i...

Przepis znalazłam w internecie....

Koktajl z jarmużu, banana i jabłka

Dodane przez: dusiowa

Koktajl z jarmużu, banana i jabłka

Jarmuż pomaga przy leczeniu wrzodów...

Rozgrzewająca herbata z rumem, miodem i cytryną

Dodane przez: justi2401

Rozgrzewająca herbata z rumem, cytryną i...

Idealnie sprawdzi się w szare,...

Grzaniec z piwa na przeziębienie

Dodane przez: Monika Adamczyk

Grzaniec z piwa na przeziębienie

Marzec to czas, kiedy dopada nas...

Drink Mimoza

Dodane przez: Goszka

Drink Mimoza

Mimoza to połączenie szampana lub...

orzeźwiająca :)

Dodane przez: beciiaaa

Orzeźwiająca woda z miętą, limonką i cytryną

W upały ( ale nie tylko) kiedy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE