Wiśniówka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepsza wiśniówka mojej mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg wiśni czarnych, dojrzałych,
    4 szkl spirytusu,
    2 i 1/2 szkl cukru.

Wiśniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bardzo dojrzałe wiśnie, umyć, osuszyć, wydrylować, włożyć do dużego słoja lub butli, zalać spirytusem, dodać kilka pestek. Naczynie zamknąć i pozostawić w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej cztery tygodnie. Następnie zlać nalewkę, pozostawić wiśnie. Wiśnie przesypać cukrem, zamknąć i pozostawić w tych samych warunkach na trzy tygodnie, po czym zlać starannie płyn z wiśni i połączyć z wcześniej zlaną nalewką, wymieszać.

Porady

Wiśniówka im dłużej przechowywana, tym jest lepsza. Jeśli jest zbyt mocna można dodać dla załagodzenia smaku przegotowaną zimną wodę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy