Wiśniówka

0 (0 ocen)

Niesamowicie rozgrzewająca i pyszna nalewka

Składniki:

  • 200 sztuk wiśni
    200 sztuk liści z wiśni
    1,5 l wody
    2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    0,5 l spirytusu

Wiśniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myjemy i usuwamy pestki. Wiśnie i liście zalewamy wodą zagotowujemy i gotujemy około 10 minut. Dodajemy kwasek cytrynowy, odcedzamy na durszlaku i przelewamy dwukrotnie przez gęste sito. Sok zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny syrop mieszamy ze spirytusem, przecedzamy przez sito i przelewamy do karafek. Zostawiamy na miesiąc aby nalewka się przegryzła i nabrała mocy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy