Wiśniowiec z porzeczką i kremem serowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Aromatyczne i smaczne ciasto.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki nalewki wiśniowej
    2 ¼ szklanki cukru
    320g mąki
    220g masła
    5 łyżek oleju
    7 łyżek kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka z wanilią
    330ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki

Wiśniowiec z porzeczką i kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, lekko schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać ser, a na koniec wlać chłodne galaretki i dokładnie połączyć mikserem.
  • 3. Przełożenie:
    Każde z ciast posmarować dżemem i masą serową. Złożyć i dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy