Wiśniowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Pół szklanki wody zagotować z kakao, cukrem, margaryną. Studzimy, po czym miksujemy z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia,
i żółtkami. Następnie ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ciastem. Całość wylewamy do formy (40x 25 cm), układamy osączone wiśnie (sok zachowujemy). Pieczemy 50 minut w temp. 170 stop C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki. Nasączamy sokiem z wiśni.
2.MASA: Śmietankę ubijamy, mieszamy z cukrem pudrem, osączonymi wiśniami i startą czekoladą. Przekładamy placki.
3.Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Posypujemy orzechami i dekorujemy wiśniami. Wstawić w chłodne miejsce.
Porady
Do nasączenia ciasta zamiast kompotu z wiśni możemy użyć nalewki z wiśni
Komentarze