Wiśniowe szaleństwo

4.49 (166 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Moja mała modyfikacja innego przepisu

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Forma 25x36

    Biszkopt:
    1 szkl. mąki,
    1 szkl. cukru,
    5 jajek,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    Masa Wiśniowa:
    4 szkl. soku wiśniowego (kompotu),
    3 op. budyniu śmietankowego (małe),
    3 łyżki cukru,

    Pianka Wiśniowa:
    2 op. bitej śmietany w proszku,
    mleko,
    2 op. galaretki wiśniowej.
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Rozdzielić białka od żółtek. Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać.
    Piec ok. 30 min. w temp. 200 stopni.
    Na ostygnięty biszkopt poukładać wiśnie z kompotu.
  • budyń na soku wiśniowym 2. Odlać szklankę soku (kompotu) wiśniowego, rozprowadzić w niej budynie, a resztę zagotować z cukrem, wlać na gotujący sok (kompot) rozprowadzony budyń i gotować do zgęstnienia.
    Gorącą masę wylać na biszkopt przykryty wiśniami.
  • wlewamy galaretkę do śmietany 3. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wody. Śmietanę przyrządzić tak jak na opakowaniu. Wlać tężejącą galaretkę i jeszcze trochę ubijać.
    Piankę wyłożyć na ostygniętą masę wiśniową.

Porady

Ciasto bez wiśni na pewno też będzie świetne, ja dodałam bo chciałam wykorzystać owoce ze słoika, żeby nie marnować:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować