Wiśniowe scones

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bułeczki niezbyt urodziwe ale za to zaskakująco dobre. Pieczone ze świeżymi wiśniami, polane czekoladą i posypane płatkami migdałowymi, z dodatkiem proszku do pieczenia i sody. Smakują jak coś pomiędzy ciastkami a drożdżówkami.

  • 35 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/3 łyżeczki soli
    300 ml maślanki
    100 g miękkiego masła
    200 g świeżych wiśni

    4 kostki gorzkiej czekolady
    3 łyżki płatków migdałowych

Wiśniowe scones - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać łyżką. Wlać maślankę, dodać miękkie masło, zmiksować.
    Wiśnie wydrylować, odlać powstały sok, dodać do ciasta, krótko wymieszać łyżką.
    Na dużą blaszkę wykładać łyżką porcje ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 25 minut.
    Czekoladę drobno posiekać, posypać gorące bułeczki, posypać płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy