Wiśniowe ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny,delikatny,piankowy deser o smaku wiśniowym.Polecam.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 paczki okrągłych biszkoptów biszkoptów( 360g)
    200g.masła
    390g.dżemu wiśniowego
    6 jajek
    400ml.śmietanki 30%
    2 op.śmietan fix
    1 galaretka wiśniowa
    szczypta soli
    1 łyżka cukru pudru

Wiśniowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotowujemy wg.przepisu na opakowaniu,studzimy to konsystencji rzadkiego kisielu.Biszkopty drobno kruszymy ,masło roztapiamy ,łączymy z biszkoptami,przekładamy do foremki(ja użyłem 25cm na 30cm ) wierzch smarujemy dżemem ,wkładamy do lodówki na ok.30 min.W między czasie oddzielamy żółtka od białek..Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Schłodzoną śmietanę miksujemy z fixami na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder.Do śmietany wlewamy cienkim strumieniem galaretkę miksując na niskich obrotach,Dodajemy pianę z białek delikatnie mieszamy drewniana łyżka.Całość wylewamy na biszkopt.Schładzamy w lodówce (najlepiej całą noc)SMACZNEGO.

Komentarze

Podobne przepisy