Wiśniowe muffinki z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatnie słodkie z wyczuwalnym posmakiem owsa i wiśniami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -80 g masła
    -220 g wiśni ze słoika
    -250 g mąki (użyłam 200g)
    -80 g płatków owsianych górskich (użyłam 130g)
    -1 łyżeczka cynamonu
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    -szczypta soli
    -2 jajka
    -120 g cukru
    -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    -220 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
    -cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Wiśniowe muffinki z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z płatkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą, solą. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z cukrem, ekstraktem, roztopionym masłem. Stopniowo dodwać jogurt i całość mieszać, następnie dodać wiśnie. Wsypać suche składniki, mieszać łyżką do połączenia w jednolitą masę.
    Przełożyć masę do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. Ciasto powinno wypełnić papilotki do 3/4 ich wysokości.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minut. Muffiny studzić 5 minut w formie, potem przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem można posypać muffinki cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy