WIŚNIOWE MINI TORCIKI W KROPKI

0 (0 ocen)

Jeśli nie macie wiśni, mogą być porzeczki, truskawki, maliny czy nawet brzoskwinia z puszki. Możliwości jest wiele, a pyszny efekt za każdym razem. Torciki nie są zbyt trudne, ani zbyt pracochłonne. Jak widzicie kropki nie są u mnie zbyt idealne,ale to jest urok domowych wyrobów;)

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    50 g mąki
    15 g cukru brzozowego
    10 g kakao
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody
    Masa wisniowa:
    250 g wiśni mrożonych
    180 g jogurtu naturalnego 0%
    125 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
    3 łyżeczki żelatyny
    Masa biała:
    250 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
    1,5 łyżki wody różanej
    2 łyżeczki żelatyny
    10 g cukru brzozowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Wiśniowe mini torciki w kropki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22686qb 1. Biszkopt:
    Do miski wbić jajka. Wstępnie ubić. Dodać cukier i ubić na jasny puszysty krem. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do jajek. Delikatnie wymieszać. Odłożyć 2 czubate łyżki ciasta. Dodać do niego kakao i wodę i delikatnie wymieszać.
    Jasne ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciemne ciasto wyłożyć od rękawa cukierniczego i wyciskać kropki na jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika.
  • image-0r84ode 2. Delikatnie zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na 4 paski o szerokości około 3 cm. Każdy kawałek umieści w ringu dookoła.
  • image-05lvxfs 3. Masa wiśniowa:
    Wiśnie przełożyć do rondelka ( nie ma potrzeby ich rozmrażać), dodać około ¼ szklanki wody. Dusić do miękkości owoców. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie przełożyć do owoców i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić. Do musu owocowego przełożyć jogurt i serek. Dokładnie wymieszać.
  • image-1l7tidd 4. Ringi z ciastem ułożyć na paterze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozlać masę wiśniową po równo. Wstawić do lodówki na około godzinę.
  • 5. Masa biała:
    Żelatynę rozpuścić w 1,5 łyżce wody. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić.
    Do miseczki przełożyć serek, wymieszać go z cukrem i wodą różaną. Następnie cienkim strumieniem wlewać żelatynę i mieszać, aby nie było grudek. Krem przełożyć do szprycy i dekoracyjnie wyciskać krem na torciki. Wstawić na kolejne 2 godziny do lodówki. Smacznego

Porady

Z podanych składników wychodzą 4 mini torciki po okolo 205 kcal jedna sztuka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wanilia Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować