Wiśniowe brownie z musem malinowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czy może być coś pyszniejszego niż brownie połączone z musem malinowym i kremem śmietankowym z białą czekoladą? Do tego dodatek malin z galaretką! W smaku tort jest obłędny. Polecam na domowe uroczystości i przyjęcia. Wiem tylko jedno- każdy poprosi o dokładkę.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wiśniowe brownie:
    0,5 szklanki domowego soku wiśniowego
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    200 g margaryny
    100 g białej czekolady
    100 g czekoladowych pralin z wiśniową nalewką
    1 ¼ szklanki cukru
    3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    3 jajka
    1 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Mus malinowy:
    200 g malin
    2 łyżki wody
    110 g cukru
    1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
    1,5 szklanki śmietanki 36%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Krem śmietanowy z białą czekoladą:
    200 g śmietany 36%
    100 g białej czekolady
    250 g serka mascarpone
    Dodatkowo:
    2 galaretki wiśniowe lub malinowe
    3 szklanki wrzątku
    200 g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Brownie Desery

Wiśniowe brownie z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśniowe brownie:
    Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C. Do garnka wlewamy sok wiśniowy. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Dokładamy pokrojoną na kawałki białą czekoladę, pralinki z wiśniową nalewką oraz margarynę bądź masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia, zdejmujemy z palnika. Wsypujemy cukier, mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka oraz jogurt naturalny. Do jajek wlewamy masę czekoladową, ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy przez 60-65 minut. Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty. Z górnego blatu delikatnie ścinamy wierzch i tworzymy biszkoptową posypkę.
    Mus malinowy:
    Do garnka przekładamy maliny. Dolewamy wodę oraz wsypujemy cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż maliny puszczą sok i całkowicie się rozpadną. W gorącej wodzie rozpuszczamy dokładnie żelatynę, przelewamy do malin, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i przestudzone maliny. Całość dokładnie miksujemy do połączenia się składników.
    Krem śmietanowy z białą czekoladą:
    W garnku podgrzewamy śmietankę z białą czekoladą do momentu jej rozpuszczenia. Śmietankę najlepiej podgrzać wieczorem i na całą nos chłodzimy śmietankę w lodówce. Następnego dnia ubijamy śmietankę z czekoladą na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
    Warstwa z galaretką:
    W wrzątku rozpuszczamy galaretki, dokładamy maliny. Galaretki odstawiamy do delikatnego stężenia.
    Złożenie ciasta:
    W tortownicy układamy jeden blat biszkoptu. Następnie równomiernie rozsmarowujemy mus malinowy, dociskamy drugim biszkoptem. Kolejno wykładamy krem śmietankowy z białą czekoladą, posypkę biszkoptową oraz wylewamy delikatnie stężałą galaretkę z malinami. Cały tort chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować