Wiśniowe babeczki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Wiśniowe babeczki – z dodatkiem budyniu wiśniowego

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 i 1/2 szkl mąki

    2 szkl cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 szkl mleka

    250 g masła

    2 op. budyniu wiśniowego

    4 jajka

    Krem:

    400 g śmietanki kremówki 36%

    275 g serka mascarpone

    1/3 – 1/2 szkl cukru pudru

    1 płaska łyżeczka żelatyny + 30 ml wrzątku

    barwnik czerwony

Wiśniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do mleka dodaj margarynę, cukier. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź

    2. Jajka zmiksuj z ostudzona masą. Dodaj przesianą mąkę, proszek oraz proszek budyniowy, wymieszaj.
    Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki. Dodaj do ciasta

    3. foremki do muffinek wypełnił papilotkami. Do każdej papilotki wlej ciasto do 2/3 wysokości

    4. Piecz ok 15 minut w 200 stopniach (góra-dół)

    5. Krem : Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukru pudru.

    6. Do ubitej śmietany dodaj serka oraz żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Całość zmiksuj dodając barwnik. Odstawiamy do lodówki na 20 min

    7. Do szprycy z końcówką do rozetek przekładamy krem i ozdabiamy babeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy