Wiśniowa tortoletka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę,dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia,mieszamy.Wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x40cm.Pieczemy 30min.w temp.180*C.
2.Wiśnie odcedzamy wkładamy do garnka,natomiast kompot uzupełniamy wodą do 3 szklanek, zagotowujemy i mieszamy z galaretką do jej rozpuszczenia się.Wlewamy do wiśni i pozostawiamy do wystudzenia.
3.Tężejącą masę wiśniową wylać na wystudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia.
4.MASA: Żelatynę rozpuścić w wodzie.Ser utrzeć z cukrem i żółtkami oraz dodać wystudzoną żelatynę.Śmietanę ubić,połączyć z masą serową i na końcu dodać ubite białka.Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Pozostawiamy w lodówce aby masa dobrze zastygła.
Porady
Do ciasta można użyć surowych wiśni lub innych owoców.
Komentarze