Wiśniowa laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: margarynę rozpuszczamy w rondelku wraz z wodą, kakaem i cukrem, lekko studzimy mieszając od czasu do czasu. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę i delikatnie dodajemy do białek mase czekoladową już ostygniętą później żółtka i mąki wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszkę wykładamy pergamin i wylewamy na nią masę. Pieczemy przez pół godziny w 170 stopniach. po czym wyjmujemy i zimny biszkopt rozkrajamy na dwa placki.
2.masa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do lekki8ego stężenia. Wiśnie szatkujemy lub mielimy blenderem (ja szatkowałam żeby uzyskać drobne kawałki), dodajemy serek i tężniejącą galaretke. wszystko zmiksować i pozostawić masę w lodówce aby troche zgęstniała. Wyłożyć ją na jeden placek i przykryć drugim.
3.Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ją ciasto. Odzstawić do lodówki na całą noc.
Porady
Można ciasto na koniec przyzdobić całymi wiśniami uzyskamy wtedy ciekawy efekt.
Komentarze