wiśniowa laguna

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dookoła słodki czekoladowy biszkopt a w środku lekko kwaskawa lagunka. Świetnie się komponuje.

  • 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    *250g margaryny
    *200g cukru
    *2 łyżki zimnej wody
    *3 łyżki kakao
    *3 białka i 6 żółtek
    *pół szklanki mąki pszennej
    *pół szklanki mąki ziemniaczanej
    *2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa:
    *400g wiśni bez pestek
    *200g serka homogenizowanego naturalnego
    *1 galaretka wiśniowa

    dodatkowo:
    *pergamin
    *gotowa polewa mleczna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowa laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: margarynę rozpuszczamy w rondelku wraz z wodą, kakaem i cukrem, lekko studzimy mieszając od czasu do czasu. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę i delikatnie dodajemy do białek mase czekoladową już ostygniętą później żółtka i mąki wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszkę wykładamy pergamin i wylewamy na nią masę. Pieczemy przez pół godziny w 170 stopniach. po czym wyjmujemy i zimny biszkopt rozkrajamy na dwa placki.
  • 2. masa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do lekki8ego stężenia. Wiśnie szatkujemy lub mielimy blenderem (ja szatkowałam żeby uzyskać drobne kawałki), dodajemy serek i tężniejącą galaretke. wszystko zmiksować i pozostawić masę w lodówce aby troche zgęstniała. Wyłożyć ją na jeden placek i przykryć drugim.
  • 3. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ją ciasto. Odzstawić do lodówki na całą noc.

Porady

Można ciasto na koniec przyzdobić całymi wiśniami uzyskamy wtedy ciekawy efekt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować