Wiśnie zapiekane z pierniczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kwaskowate wiśnie świetnie komponują się ze słodyczą korzennych pierniczków.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wiśnie: 350 gramów
    - pierniczki (bez lukru i czekolady, najlepiej "Katarzynki"): 150 gramów
    - mleko: 150 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - słodka śmietanka: 4 łyżki
    - cukier: 8 dekagramów
    - masło: 4 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - korzenna przyprawa (np. do piernika lub grzańca): 2 łyżki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - skórka otarta z cytryny: 1 łyżka
    - ewentualnie cukier puder do posypania: 2 łyżki

Wiśnie zapiekane z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie wydrylować. 4 łyżki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę zagotować, wlać mąkę i gotować do zgęstnienia (ok. 3 minut). Dodać masło. Pierniczki pokroić w kostkę, wrzucić do budyniu, wlać śmietankę. Białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Żółtka ukręcić z pozostałym cukrem na kogel-mogel, dodać przyprawy i skórkę z cytryny. Pianę i kogel-mogel wlać do pierniczków, delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzch wysypać wiśnie (powtykać je delikatnie).Zapiekać ok. 30 minut w 200 st. do zbrązowienia. Ostatnie 10 minut zapiekać bez przykrycia. Można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy