Wiśnie zapiekane z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie wydrylować. 4 łyżki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę zagotować, wlać mąkę i gotować do zgęstnienia (ok. 3 minut). Dodać masło. Pierniczki pokroić w kostkę, wrzucić do budyniu, wlać śmietankę. Białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Żółtka ukręcić z pozostałym cukrem na kogel-mogel, dodać przyprawy i skórkę z cytryny. Pianę i kogel-mogel wlać do pierniczków, delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzch wysypać wiśnie (powtykać je delikatnie).Zapiekać ok. 30 minut w 200 st. do zbrązowienia. Ostatnie 10 minut zapiekać bez przykrycia. Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze