Wiśnie z orzechami pod koglem moglem

4 (1 ocen)

  • 25 min

Ulepszona wersja znanego z dzieciństwa kogla mogla. Słodycz masy jajecznej przełamana została kwaśnymi owocami a kawałki orzechów, są kontrastem dla konsystencji deseru. Na zapieczonym wierzchu tworzy się skorupka a pod nią ukryty jest płynny deser. Pycha!

  • 25 min

Składniki:

  • (na 2 porcje)
    2 szklanki wydrylowanych wiśni
    około 8 orzechów włoskich
    4 żółtka
    6 łyżek cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    listki melisy/mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Kogel mogel Jajko

Wiśnie z orzechami pod koglem moglem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśnie z orzechami pod koglem moglem 1. Wiśnie myjemy i drylujemy. W naczynkach do zapiekania układamy wiśnie do około ¾ wysokości. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
  • Wiśnie z orzechami pod koglem moglem 2. Żółtka ubijamy na biała puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Wiśnie z orzechami pod koglem moglem 3. Zalewamy owoce tak aby kogel mogel wypełnił przestrzeń między owocami i utworzył 1cm warstwę nad nimi.
  • Wiśnie z orzechami pod koglem moglem 4. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 9-10 minut. Dekorujemy listkiem melisy/mięty i wisienką. Zjadamy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Wiśnie Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować