Wiśnie w żelu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonały dodatek do naleśników gofrów i jako samodzielna przekąska

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg wiśni (wydrylowane)
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej ( nie skrobi)
    2 szklanki wody

Wiśnie w żelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie zalewamy 2 szklankami wody, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i wlewamy do wrzących wiśni. Gotujemy chwilkę, mieszamy i zdejmujemy z ognia gdy zacznie gęstnieć. Gorące wiśnie od razu przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy około10 minut. Odwracamy do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie