WIŚNIE W SYROPIE

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lato to czas przetworów i zamykania letnich smaków w słoiczki. Ponieważ wiśnie w tym roku obrodziły można więc z nich było przygotować zapasy na zimę. Wiśnie w syropie to świetny dodatek do ciast jak i deserów, napewno z wielka przyjemnościa sięgniemy po nie w zimowe wieczory.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg wiśni
    1,5 kg cukru

Wiśnie w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie wydrylować , zasypać cukrem i pozostwic aż wisnie puszczą sok, najlepiej na całą noc. Następnie sok zlać i zagotować po czym zalać gorącym wiśnie i odstawić do wystygnięcia. Czynność powtórzyć przez kolejne 3 dni. Następnie nałożyc wiśnie wraz z sokiem do słoiczków i pasteryzować przez 10-15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy