Wiśnie w kruchym cieście z pianką truskawkową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto z wykorzystaniem wiśni z nalewki, przykryte pierzynką z pianki truskawkowej.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • wiśnie z nalewek osączone 1 kg
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    cukier puder do posypania ciasta
    blacha 30/25/6 cm

    Ciasto:

    mąka krupczatka 2 szklanki
    mąka pszenna Typ 450 - 1 szklanka
    margaryna Kasia 1 kostka
    cukier 3 łyżki
    żółtka 4 szt.
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier waniliowy

    Pianka:

    białka z 4 jajek
    kisiel truskawkowy z cukrem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wiśnie w kruchym cieście z pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśnie w kruchym cieście z pianką truskawkową. 1. Do osączonych wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy wiśnie. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy kisiel truskawkowy z cukrem. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych wiśni. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym startym, pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować