Wiśnie w kruchym cieście z pianką poziomkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z wykorzystaniem wiśni z nalewki, przykryte pierzynką z pianki poziomkowej. Idealne na świąteczny deser do kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wiśnie z nalewek osączone 1 kg
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    cukier puder do posypania ciasta
    blacha 30/25/6 cm

    Ciasto:

    mąka krupczatka 2 szklanki
    mąka pszenna Typ 450 - 1 szklanka
    masło 1 kostka 200 g
    cukier 3 łyżki
    żółtka 4 szt.
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier waniliowy

    Pianka:

    białka z 4 jajek
    kisiel poziomkowy z cukrem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciasto

Wiśnie w kruchym cieście z pianką poziomkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do osączonych wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Ze składników na ciasto, zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy wiśnie. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy kisiel poziomkowy z cukrem. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych wiśni. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym startym, pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować