Wiśnie deserowe z wanilią

5 (152 ocen)

Kwaskowate wiśnie połączone z nutą słodkiej wanilii to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i deserów.

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni (po wypestkowaniu)
    600g cukru kryształu
    ziarenka z 2 lasek wanilii
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Wiśnie deserowe z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie stawiamy na gazie i od momentu wrzenia gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając.
    Wiśnie przecedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, ubijamy łyżką i zalewamy ok 3 łyżkami soku.
    Pozostały sok przelewamy do małych buteleczek i zakręcamy.
    Zarówno wiśnie jak i sok układamy na blasze, wkładamy do zimnego piekarnika i pasteryzujemy 40 minut w piekarniku ustawionym na 120st C. Wyciągamy całkowicie zimne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować