Wiśnie deserowe

0 (0 ocen)

Nie przepadam za świeżymi wiśniami, ale takie do ciasta wprost uwielbiam. Stworzyłam więc kilka słoiczków, by mieć na "zachcianki".

Składniki:

  • Na ok 7 (250ml) słoiczków

    2.5 kg wiśni
    1 kg cukru kryształu
    150ml miodu pitnego

Wiśnie deserowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy 1. Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie stawiamy na gazie i od momentu wrzenia gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając.
  • Wiśnie przekładamy do słoiczków 2. Wiśnie przecedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, ubijamy łyżką i zalewamy ok 3 łyżkami miodu pitnego.
  • Odciśnięty sok przelewamy do butelek 3. Pozostały sok przelewamy do małych buteleczek i zakręcamy. Zarówno sok jak i wiśnie pasteryzujemy ok 5 minut.

Porady

Wiśnie doskonale nadają się do ciast, kremów oraz lodów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy